Så använder du värdeskåpet på rätt sätt

1530-1

Det är bra att kunna låsa in sina saker. Ofta är det inte professionella tjuvar som stjäl saker utan helt vanliga människor som får chansen. Till och med på dagis är det inte alls ovanligt att föräldrarna tar andra barns kläder. I alla fall när det handlar om dyra märkeskläder som till och med bebisar använder nu för tiden. En jacka kan kosta bra mycket, och då är det värt att norpa den. 

På stora arbetsplatser kan det vara ännu värre, för det är inte alltid så lätt att hålla reda på vem som kommer in där. Offentliga byggnader där folk kommer och går är en bra grogrund för att bli av med saker. Förutom att du kan bli bestulen så finns det alltid risken att tappa bort något. Ett bra värdeskåp är därför en smart lösning.  

Välja det bästa värdeskåpet

Det finns ett oändligt utbud av modeller och varianter när det kommer till skåp av olika slag. Ta dig därför en funderare och tänk över vad det är du har behov av. Ska det vara en rad med skåp där de anställda kan ha kontroll över sina saker? Vill du kunna låsa in dagskassan och förvara värdepapper i skåpet? Eller så behöver du ett skåp för att låsa in familjens pass och juveler, viktiga papper och annat som du helst inte vill bli av med. Syftet med skåpet avgör vilket som är bäst för dig. Din kostnad för värdeskåp

Något som är viktigt i sammanhanget är din försäkring. Det är inte alla värdeskåp som är godkända för stora summor pengar eller riktigt värdefulla saker. Om det värsta skulle hända kommer inte försäkringsbolaget att godkänna dina krav om inte skåpet varit anpassat till värdet på det som stulits. Värdeskåpet bör även sättas fast i golvet eller väggen med bultar, för att göra det svårt att transportera bort det. Inte så små detaljer som kan göra en enorm skillnad. 

Men eftersom det inte alls är svårt att hitta ett godkänt värdeskåp som passar dina behov så handlar det mest om att planera. De kostar en slant, men det är ju en investering i din säkerhet. Det stora flertalet värdeskåp på marknaden skyddar dina värdesaker mot mer än tjuvar. De kan hålla tätt ganska länge i samband med en brand, och även skydda mot släckningsarbetet. Så det är verkligen värt ansträngningen att låsa in dina saker. 

1530-2

Använd värdeskåpet korrekt

På arbetsplatser där man hanterar pengar varje dag brukar det finnas ett antal olika värdeskåp. Dels ett som sitter precis bredvid de som hanterar pengarna. Det kan vara en kassaapparat av något slag där de kan lägga in sedlarna med en gång. Nu för tiden är det många matbutiker som inte låter medarbetarna hantera pengar över huvud taget. Allting går direkt in i värdeskåpet, allt för att minska riskerna för rån. 

Ett annat alternativ är att man vid dagens slut låser in pengarna i ett speciellt kassaskåp. Biljetter, vouchers och andra värdepapper kan också förvaras här. Detta lite mer säkra värdeskåp är inte tillgängligt för alla utan brukar vara chefens ansvar. Ju färre som har nyckeln eller kombination desto lättare är det att skydda pengarna. De flesta vill inte heller ha ett liknande ansvar.

Sedan finns det naturligtvis folk som använder sitt värdeskåp på fel sätt. Det är inte bara ärligt tjänade pengar som du vill skydda. Stöldgods, droger och annat brukar också hamna i kassaskåpet vid behov. Upsala Nya Tidning uppmärksammar i en artikel hur en man gömde olagliga varor i ett värdeskåp. Ofta är det något annat som får polisen att bli misstänksam så att de går vidare med en husrannsakan. 

Nyttan av bra skåp

Vad som är värdefullt kan variera. För de som har barn kan en liten teckning vara mycket viktig. Eller de första skorna, en hårlock eller något annat som du sparat som minne. Du kanske köpt en jacka som du verkligen ville ha och som kostade lite mer än du tänkt dig. Den är inte livsviktig men det är något värdefullt för dig. Eller allt annat som är ditt, det är ingenting som du vill att andra ska kunna ta eller som du önskar ska tappas bort. 

1530-3

Därför är det egentligen en självklarhet att ha skåp av olika slag för att skydda dina saker. På flera arbetsplatser har man klädskåp där de anställda kan låsa in sina privata ägodelar under arbetstiden. De låsen är inte så fantastiska, men är tillräckligt för sitt syfte. Du skulle aldrig komma på tanken att låsa in dagskassan där, utan för det krävs det lite bättre skåp.

Så om du ser dig omkring så kommer du att inse hur pass många värdeskåp som finns i ditt dagliga liv. På sjukhusen kan man ofta låsa in sina jackor och annat, likaså på flera av de stora varuhusen. Alla vet hur viktigt det är med bra förvaring. Samt att det inte alls är så ovanligt att folk tar det de vill ha utan att fråga. Tyvärr är det ett faktum som du måste leva med. Men samtidigt göra det bästa du kan för att skydda det som du tycker är värdefullt. 

Låsa in sakerna varje dag

Det kan kännas lite tungt ibland att alltid behöva låsa om sig. Men egentligen är det något som du bara måste göra. Lägg upp bra rutiner så att du inte gör något misstag. Ha det som en vana att stänga av spisen innan du lämnar köket, stänga alla fönster varje gång du går ut och låsa ytterdörren. Det är inte så många som tänker närmare på det, utan det är något du bara gör. Helt klart finns det en del som alltid glömmer något, men de brukar alltid komma på något sätt att klara sig ändå. Skriva listor kanske.

När väl allting är låst och dina värdesaker ligger i värdeskåpet så kan du glömma det hela. Du behöver inte tänka på vad som kan hända för du har gjort allt du kan för att skydda dig. Risken för att något ska ske är minimal om inte obefintlig. 

Så använder du värdeskåpet på rätt sätt