Missa inte att besiktiga husbilen

Husbilen ska besiktigas precis som bilen men här finns det lite mer att tänka på. Om husbilen är tyngre än 3500 kg så kan det bli dyrare, men man kan få ner priset genom att välja rätt besiktningsstation och genom att boka online.

94-4-husbilNär man kör omkring i en husbil så är det otroligt viktigt att den fungerar som den ska. Det här är ju trots allt ett rätt så stort fordon som man inte vill hamna i diket med. Då man ser till att besiktiga husbilen så ser man också till att den är i god kondition. Det hela beror förstås en hel del på var man väljer att besiktiga och det är klokt att välja en station som man upplever som seriös. Säkerheten är det viktigaste så det här är en kostnad som man får ta som husbilsägare.

Dyrt att besiktiga

En del tycker att det är på tok för dyrt med besiktning av husbilar och det kan nog stämma att priset har gått upp under senare år. Man kan ju undra hur ökad konkurrens mellan teststationer ledde till högre priser. Det man kan göra för att få hög kvalitet på kontrollen och ett bra pris är att boka med en känd aktör. På Bilprovningens hemsida kan du enkelt boka din besiktning. Och faktum är att det kan finnas pengar att spara på att boka online. Förutom att det här gör det snabbare att boka in tiden så får man bättre överblick över priser och annan information.

Ta reda på besiktningsperioder

Om du är osäker på när du bör besiktiga din husbil så kan du hitta mer info om när bilen ska besiktas på Bilprovningen.se som är en enkel sida att använda sig av. Det här är det enklaste sättet men kom ihåg att notera perioden så att du inte glömmer bort den. Det talas ju om en eventuell ändring av hur ofta man ska besiktiga fordon och det här är något som påverkar fler än bilförare. Opus Groups aktie föll när transportstyrelsen började sin utredning om besiktning vartannat år.

Kör säkert med husbilen

Besiktningarna är till för att man ska få en säkrare trafik i Sverige. Det här är bra att tänka på. Det som står i centrum under kontrollen är ju hur pass körduglig husbilen är. Om man vet med sig att det finns problem att ta hand om så ska man ta hand om dessa i god tid och inte vänta till besiktningen med att få dessa bekräftade. Det är ju bra mycket bättre att först ta bilen till verkstaden för att sedan få godkänt än omvänt. Med regelbunden service av husbilen så ser man till att den förbli säker i trafiken.

En snabb kontroll

Hur länge måste man vänta på att kontrollen blir klar? En del talar om en halvtimme medan vissa rapporterar att det gick på 10 minuter. Hur lång tid det tar beror på flera saker såsom:

  • När man kommer till bilprovningen
  • Om det finns gott om personal på plats
  • Om husbilen är i gott skick eller inte
  • Om man har en bokad tid eller kom för att vänta på en öppning

Det bästa är när man kan få en snabb kontroll och då är det bäst att boka i tid. Tänk också på att en husbil som man tar väl hand om sällan fastnar i besiktningen.

Bästa priset

Man kan jämföra priser för besiktning av husbilar på nätet men det är inte så att det rör sig om enorma belopp. De flesta ligger på samma nivå. Det som kan leda till besparingar är om man får en särskild rabatt för att man till exempel bokar online. Dessutom så ska man inte glömma bort det där med att tid är pengar. Om man kan få det hela avklarat snabbt och smidigt tack vare bokning online och en snabb koll så är det ju också mycket värt. På nätet så finns det forum för husbilsägare och i dessa så kan man få smarta tips och råd från andra som redan har gått igenom kontrollen och som kan berätta om det var det värt att åka långt för ett lägre pris. Sedan så kan man inte göra så mycket åt att det kostar mer att besiktiga en tyngre husbil än den som är lättviktig.

Missa inte att besiktiga husbilen